Alergia la proteina laptelui de vacă (APLV)

Un diagnostic pus prea repede de unii medici, pe care doar parintii pot sa il certifice, mai ales daca acceseaza resursele corecte ale net-ului, unde pot gasi usor informatii simple despre alergia la proteina laptelui de vaca.

Bun. Dupa ce completeaza chestionarul, afla ca bebelusul ar putea avea APLV si urmeaza sa consulte un alergolog, cu toate ca bine ar fi daca ar exista (si exista, pe alocuri, neoficial) echipe formate din alergolog & gastroenterolog & pediatru, care sa il indrume optim si sa aibe un mesaj comun.

Mesajele comune, care sa clarifice, lipsesc populatiei. Din pacate, cati medici pediatri sunt, tot atatea opinii avem.

Pe scurt, avem doua tipuri de alergie la PLV, care se manifesta pe piele, digestiv si respirator (in cazurile grave), asociate unei stari de agitatie a copilului:

  1. forma de alergie IgE mediata, cu debut imediat, care se instaleaza in timpul sau in maxim cateva minute de la alimentarea copilului cu LV, sau de la alaptarea copilului (in cazul in care mama consuma ea insasi laptele de vaca). Vor aparea eruptii pe fata/corp, cu plans si stare de agitatie, colici abdominale sau scaune diareice, modificate ca miros sau culoare. Diagnosticul in cabinet: se face test prick de provocare cutanata cu componente ale laptelui de vaca . alaturi de testarea in sange a IgE specifice la componenetele laptelui de vaca
  2. a doua forma de alergie la PLV este non IgE mediata, pe romaneste, o alergie care apare la distanta de momentul alimentarii, care se rasfrange si asupra altor organe in afara pielii. Se testeaza prin test patch si prin dieta de eliminare intre 2 si  6 saptamini a laptelui din dieta bebelusului si a mamei, daca acesta este in continuare alaptat. Cea mai vorbitoare este proba de excludere  a LV si apoi reintroducerea lui in termen de 6 saptamini, pentru a vedea daca simptomele copilului reapar. Doar asa parintele constientizeaza pe deplin implicarea laptelui de vaca.

Sunt diferite grade de severitate ale APLV, astfel incat si formula de lapte recomandata va fi diferita, in functie de simptomele bebelusului.

Veste buna: se vindeca in mod natural catre varsta de 3 ani, daca (si doar daca) este diagnosticata la timp si se respecta perioada de evitare a laptelui de vaca pana la varsta de 2 ani, dupa care se reintroduce treptat, prin tatonare.

La intrebarea nepusa daca are rost sa mentinem si o dieta de evitare a altor alimente alergogene, de tipul fructe exotice in etapa de diversificare solida, sau legume exotice (of, cartoful dulce!) la un bebelus care are deja APLV, raspunsul meu ferm este ca are rost. Imunitatea bebelusului nu este definitivata incat sa suporte proteine straine lui, el poate asimila fara probleme proteinele clasice, cu care parintii lui au fost hraniti la randul lor.

Pentru ca alergia la proteina laptelui de vaca trece , dar copilul poate sa ramina pe tot restul vietii cu alergie la nuci, alune, peste, sau orice alt aliment cu potential alergenic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.