Alergiile incrucişate sunt aisbergul alergiilor la polen

Alergiile incrucisate fac parte din alergia la polen, oricare ar fi tipul de polen la care sunteti alergici. Ele pot fi identificate cu un aisberg, pe care trebuie sa il intuim ca exista si ca va aparea la un moment dat. Cu alte cuvinte, am ales sa le cunoastem ca sa ne putem feri de ele si de efectul produs de ele in evolutia unei afectiuni alergice, fie ea la nivelul pielii, digestiva sau respiratorie.

Polenul de arbori, cereale sau de graminee sunt varful aisbergului, dar dedesubt, mare si mai de temut, invizibile pentru cei care nu au auzit de ele, stau alergiile incrucisate. Despre ele am discutat practic cu copiii in cadrul Atelierului Culinar de la Iasi din 14 aprilie, exact inainte ca sa se deschida cerul in potopul de ploaie si gheata care a cuprins orasul in aceeasi seara.

Cele trei subiecte live demonstrate copiilor au atins doua buruieni- Ambrosia Elatior si Artemisia Vulgaris, din familia Compositaea(comuna cu crizantema, margareta), care se dezvolta pe terenuri virane, necutivate, – si cine nu le are in jurul blocului sau al casei 😀 cat si polenul de arbori.

Prima dintre buruieni, Ambrosia Elatior, v-a fost deja prezentata anterior, pe 19 aprilie… ea infloreste in miezul verii (iulie-august-jumatate din septembrie) si da interdictie celor sensibilizati la ea(vezi rezultatul testarii cutanate facute la medicul alergolog) pentru fructele de sezon- pepenele galben sau rosu, banana, marul Golden, strugurii albi, must alb, castravetele si dovlecelul.

Artemisia vulgaris este cea de-a doua buruiana, cu sezon de polenizare spre toamna(august- sfarsit de octombrie). Sezonul de polenizare are dubla utilitate pentru pacienti : intai putem urmari singuri daca simptomele se agraveaza exact in acest interval, iar ca metoda de usurare a simptomelor vom evita consumul din cele mentionate in lista ce urmeaza, in stare cruda, in sezonul respectiv…

Artemisia face alergie incrucisata mai mult cu legumele si condimentele – cei alergici la ea vor avea de evitat consumul de piper negru si mustar, ca atare. De asemenea, nu vor consuma ceapa si usturoi( usturoi verde, capatana de usturoi, leurda, praz, ceapa rosie, ceapa alba) in stare cruda, dar le vor putea consuma fierte sau in mancare, cu conditia sa nu le curete ei( elibereaza un ulei volatil la curatare care le poate da criza de astm sau stranut, rinoree si infundarea nasului).

Cu alte cuvinte nu e permis sa manince mujdei, dar vor putea consuma usturoi intr-o friptura impanata… Au de evitat si condimente precum chimen, anason(il regasim in turta dulce ), coriandrul ( puternic aromat, din familia leusteanului).

Tot cei cu sensibilizare la Artemisia sunt sfatuiti sa evite consumul de varza cruda(alba sau rosie), cat si de conopida sau broccoli. Bine ca ultimele doua nu se pot consuma crude! altfel am intalnit mame care, credeti-ma, exagereaza cu “mancarea sanatoasa” si isi alimenteaza copiii de la varste fragede cu broccoli.

Nu e cazul sa exagaram, nu uitati ca fiecare popor isi are “genele lui” si nu putem copia alimentatia altor natii fara sa avem repercursiuni asupra sanatatii copiilor nostri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *