Ce antibiotice nu pot fi luate în sarcină? Dintre cele permise, care dau reacţii alergice?

Cand vine vorba de gravide, punem in balanta intotdeauna pericolul. Ce e mai important, infectia sau efectul advers al tratamentului?

Trebuie sa decelam intre ce este mai periculos pentru fat: infectia – iar aici apreciem gravitatea ei in functie de localizare, prezenta sau nu a febrei si tipul microbului prezent la mama, daca trebuie neaparat tratata – sau riscul dat de folosirea antibioticului, ca grupa de medicamente si durata a tratamentului.

Exista grupe de antibiotice aproape sigure, pentru ca in primul trimestru, gravida nu ar trebui sa foloseasca nici un fel de antibiotic…, grupe tolerate pe durata cel mult a trimestrului II de sarcina si grupe interzise cu desavirsire.

In doua trimestre din cele trei ale sarcinii sunt periculoase antibioticele: primul trimestru (sapt. 1- 13), cand se formeraza nucleii de crestere ai fatului si ultimul trimestru (sapt. 24-36/38), cand, prin placenta si mai ales in momentul nasterii, se transfera cea mai mare proportie de anticorpi de la mama, care pot sensibiliza fatul.

Exista grupe de antibiotice si chimoterapice care trebuie obligatoriu evitate:

Chinolonele: exemple ciprofloxacin, norfloxacin, pefloxacin ( folosite in infectii urinare) si ofloxacin (uz dermatologic) – nu se folosesc in special in trim. I si III.

Tetraciclinele: nu se folosesc la gravide pe tot parcursul sarcinii si la copiii< 8 ani; exemple: tetraciclina, minociclina sau doxiciclina. La copii dau hipertensiune intracraniana, cu bombarea fontanelelor.

Metronidazolul: folosit in infectii vaginale, nu se foloseste in special in trim. I si III de sarcina.

Sulfamidele: sunt teratogene, cu alte cuvinte complet interzise pe perioada sarcinii. Exemple de sulfamide interzise: BiseptolulExceptii fac Sulfasalazina –  singurul tratament ce poate imbunatati simptomele unei rectocolite ulcero hemoragice spre exemplu, precum si Trimetoprimul, care poate fi dat, insa doar in trimestrul II de sarcina.

Macrolidele, ca exemple azitromicina, claritromicina. Sunt studii care sustin utilizarea eritromicinei, dar nu in trim. I de sarcina. Sfatul meu: daca nu este necesara utilizarea specifica a macrolidelor din antibiograma de specificitate, atunci alegeti o alta grupa de medicamente, fara risc pentru fat 😀

Exemplu: penicilinele sau cefalosporinele. Sau si acestea au un risc? Da, au risc de alergie. Nu toate, nu acelasi nivel de risc, dar il au si trebuie evaluat cu atentie inainte de a incepe tratamentul cu Betalactamice.

Gravidele ramin ingrijorate vizavi de antibioticele permise de literatura – si implicit sustinute de medici, la modul generic vorbind – dar care nu sunt sigure pentru fat.

Le sustin temerea, intrucat grupa mare a betalactamicelor – penicilina V, Penicilna G, Moldaminul, Ampicilina si Amoxicilina, Augmentinul (este adaugat acid clavulanic), Cefalosporinele de gen. I-II, sau Cefalosproinele de gen. III-VII (da, exista!) – poate da reactii de hipersensibilizare de tip imediat sau intarziat, periculoase pentru cursul sarcinii in sine, dar si pentru mama

Urmeaza…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *