Ce termen de valabilitate are testarea cutanată?

Testarea cutanata are valabilitate pe un termen de 6-8 luni, o perioada suficient de lunga ca sa putem influenta raspunsul imun prin evictie alergenica (eliminarea din dieta sau consumul zilnic al alimentului sau medicamentului incriminat ca fiind alergenic) sau prin imunoterapie specifica( metoda de a stimula controlat organismul sa se acomodeze cu alergenul).

Desigur, valabilitatea rezultatelor testarii cutanate depinde si de alergenul fata de care ne raportam. Se apreciaza diferit perioada de “valabilitate” a testarii la un medicament, fata de cea la un aliment spre exemplu. Daca la medicament memoria imuna este influentata mai greu, cu o latenta de ani de zile, la alimente memoria celulelor implicate in reactia alergica poate fi influentata in termen de cateva luni.

Cu alte cuvinte, daca ati facut testare cutanata in copilarie si acum sunteti adulti, sau daca ati facut testarea in anul 2000, iar acum ar trebui sa o repetati la sfatul medicului alergolog, sa stiti ca are sens! Intre timp organismul vostru si-a modificat profilul alergic, poate s-a obisnuit cu ceea ce inainte nu tolerati, dar acum este sensibilizat la alte alimente sau factori de mediu de care nu sunteti constient.

Testarea se repeta asadar, ori de cate ori ceva s-a schimbat in simptomele dumneavoastra sau se repeta  an de an daca sunteti deja in cura de hiposensibilizare (imunoterapie specifica).

Testarea cutanata nu are valoare decat interpretata in context clinic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *