Consultaţii second opinion

“Ce include consultul?” Iata intrebarea… pe care si-o pune fiecare pacient, cand are de facut o consultatie, mai ales cand trebuie sa o si achite, nu neaparat sa o primeasca gratuit, in baza biletului de trimitere.

Totusi, pacienti si medici – ambele categorii stiu ca nu se poate discuta la nesfarsit intr-o consultatie si mai mult de atat, exista consultatia initiala, sau poate fi o consultatie de control, o consultatie pentru interpretarea analizelor si recomandari terapeutice si mai exista consultul second opinion.

Ca definitie, imaginati-va situatia in care un pacient ajunge in cabinet si tranteste pe masa un ditamai dosarul cu analize, bilete de iesire din spital vechi si noi, retete de cand era mic (chiar) si rosteste fatidic fraza: “Domnule doctor, sunteti ultima mea speranta! Am fost la “n” medici si niciunul nu a fost capabil sa imi puna un diagnostic”.

Sau, situatia fericita in care pur si simplu, pacientul doreste inca o parere.

Second opinion inseamna “inca o parere”. Daca se poate, una mai buna.

Deductia logica este insa ca nu se poate face un astfel de consult pe bilet de trimitere, gandindu-ma la raportul cost/eficienta, in sensul unui cost prea mic, alocat unui serviciu de performanta. Pana cand nu vom pretui si recompensa munca de calitate, nu e de mirare nimic.

Pentru medicul care isi bate capul sa descalceasca hartii si pareri anterioare, sa deconstruiasca convingeri intelenite, pentru acesti medici, ma astept ca ei sa fie recompensati altfel decat cu tariful per serviciul oferit de sistemul de asigurari de sanatate.

Nu uitati ca nu toti medicii sunt accesati pentru a oferi second opinion, ci doar cei despre care a mers vestea ca stiu sa puna un bun diagnostic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *