Imunoterapie specifică

Alergia poate fi vindecata?

Imunoterapia specifica (ITS), adeseori numita incorect si desensibilizare sau hiposensibilizare, este cea mai corecta forma de tratament a alergiilor, putand sa conduca chiar la vindecarea acestora. ITS este de fapt o forma de vaccinare anti-alergica, adresandu-se in special alergiilor provocate de praful de casa, polenuri, contactul cu epitelii de origine animala (pisica sau caine) sau veninuri de insecte (albina sau viespe). ITS modifica raspunsul sistemului imunitar al atipicilor fata de alergeni, limitand sau chiar intrerupand reactia alergica.

Imunoterapia specifica (ITS) consta in administrarea gradata a unor doze si concentratii crescatoare din alergeni implicati in declansarea simptomatologiei alergice a acestora. Se aplica intotdeauna dupa si in functie de rezultatele testarii cutanate (TC) – prick test sau a determinarii IgE specifice fata de alergenii incriminati.

Este unicul tratament care se adreseaza direct cauzelor hipersensibilitatii alergice care sta la baza producerii bolilor alergice respiratorii ca rinita si astmul alergic. In istoricul natural al bolilor alergice respiratorii exista o tendinta de asociere ale acestora, bazata pe principiul piramidal alergic (o piramida orientata cu varful in jos), sau pricipiul “marsului alergic”.

Exemplu: evolutia de la dermatita atopica la rinita si astm alergic, precum si tendinta de a dezvolta noi sensibilizari, care pot fi demonstrate prin testare cutanata prick si /sau dozari de IgE specifice ale alergenilor. A interveni cat mai precoce in evolutia naturala a bolilor alergice respiratorii prin vaccinare cu extracte alergenice standardizate reprezinta reusite de a reduce aparitia de noi sensibilizari, dar si riscul dezvoltarii astmului.

Imunoterapia specifica (ITS) va fi indicata numai de un specialist alergolog. Dintre cele 2 forme, necutanata (injectabila) si duolinguala (orala), o preferam pe cea duolinguala datorita lipsei de riscuri si efecte adverse. Ea poate fi administrata la domiciliu, iar decizia terapeutica va fi luata impreuna cu pacientul, vaccinarea poate fi considerata ca o scolarizare relativ costisitoare a sistemului imunitar de 3-5 ani, efectele sale putand fi incercate dupa aproximativ 6-8-12 luni de la initiere.