Pacienţii aflaţi în desensibilizare: probleme cu lotul Staloral 604

Din feed back-ul oferit de pacientii ce au inceput anul acesta imunoterapia specifica (ITS) cu Staloral 604, pentru a se desensibiliza la Ambrosia Elatior, inteleg ca apare un acelasi tip de efect secundar nedorit, si anume, umflarea buzei inferioare la locul de administrare al picaturilor, mancarime si senzatie de amortire locala. Fiind un efect minor, dar nu si de neglijat, fara antrenarea unei reactii generale, recomand intreruperea pe o perioada scurta, sub o saptamina a administrarii picaturilor, daca sunteti deja trecuti de perioada de initere, plus administrarea unui antihistaminic (anti H1) pe timpul intreruperii, aveti de ales intre Xyzal sau Zyrtec picaturi (exclusiv seara dupa ora 21), pentru efect imediat si sustinut, sau daca nu doriti somnolenta ca efect secundar, luati Borenar, 1/zi, timp de maxim o saptamina.

Intrebarea care ramine este: “Ce fac in continuare? Continuam desensibilizarea, dupa schema stabilita initial?” Greu  de dat un raspuns unic tuturor celor care au initiat tratamentul cu Staloral Ambrosie…

Ca pasi de urmat, eu procedez astfel:

Recomand administrarea unui antihistaminic de ultima generatie (Borenar), sau de generatie 2, cum sunt Levocetirizina/Cetirizina 1-2/zi, eventual asociate, timp de maxim 1 saptamina, perioada in care intrerup ITS, mai ales daca exista si reactii generale asociate. Pot mentine ITS, dar la jumatate de doza, si doar daca reactia este doar locala si a cedat in maxim 2 ore dupa administrarea vaccinului.

Sa luam ca exemplu cazul unui pacient care, dupa ce a termnat perioada de initiere, odata cu trecerea la perioada de mentinere, experimenteaza umflarea buzei inferioare, care nu cedeaza de la o zi la alta, devenind din ce in ce mai proeminenta. In acest caz am intrerupt ITS, pacientul a inceput sa ia anti H1, cate 1/zi, urmand ca in 3-4 zile sa reia ITS, dar la jumatate din ultima doza administrata.

Din pacate, in farmaciile noastre nu se gaseste concentratia de 100 IR, o concentratie care fereste pacientii de efecte adverse, gasindu-se doar cea de 10 IR pentru initiere si cea de 300 IR. pentru mentinere, care se demonstreaza zilele acestea ca este “prea tare” pentru cei hiperreactivi.

Stau si ma gandesc, oare de cate esecuri mai are nevoie firma producatoare a vaccinului de desensibilizare, dupa acel rasunator esec de acum 4 ani, cand a sistat brusc productia vaccinurilor catre tarile fostului bloc comunist, orientand tot ce aveau catre ai lor pacienti francezi? Si asta tot dntr-o greseala a lor, pentru ca au etichetat gresit mii de flacoane…

Din fericire pentru ei, site ul pe care va scriu nu e suficient de frecventat incat sa se autosesizeze cineva, dar formularele existente pe anm.ro sunt extrem de accesibile si chiar le recomand pentru a fi completate de pacienti si mai ales de noi, profesionistii din sanatate, cei care avem obligatia sa sesizam orice efect secundar si reactie adversa aparuta, mai ales cand aceste medicamente costa atat de mult si dau atat de multe sperante de vindecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *