Regimul alimentar în urticarie

Urticarie inseamna doua lucruri: eruptie vizibila, fie maculo-papuloasa (“ca batut cu urzica”), fie papuloasa (blande mari), insotita neaparat de prurit (senzatie de mancarime).

In plus, pentru noi, medicii, are valoare diagnostica si faptul ca aceasta eruptie are un caracter migrator de la o zi la alta.

Revenind la ce are de facut pacientul in toata perioada cat are urticarie, sunt doi pasi de urmat:

  1. Daca boala e de abia la inceput, iar omul inca nu a apucat sa se duca la medic, ca sa nu fie neaparat necesar sa ia medicamente (pe care oricum un medic e indicat sa i le recomande), il sfatuiesc sa intre pe un “regim de crutare”: timp de 3 zile doar mere si cartofi copti sau fierti, fara nimic altceva. Apa simpla, fara cafea, fara sucuri. Evident, il sfatuiesc sa excluda orice forma de mancare gatita, sau produse cumparate din magazin. Incepand cu a 4-a zi, pana catre a 7-a zi, va adauga cate 1 aliment/zi, bazat pe proteina animala. Poate incepe cu iaurt (natural, facut in casa), apoi in ziua urmatoare branza de vaci facuta in casa, apoi galbenus de ou, apoi carne, de preferat, “curata” (nu carne de pui din comert). Regula pentru introducerea fiecarui aliment nou este de a incepe cu o lingurita de iaurt, asteapta o ora sa observe daca apare eruptia pe piele, iar daca totul e in regula, poate manca linistit o portie (200-250 g) din alimentul pe care il introduce in ziua respectiva. E un fel de diversificare a bebelusilor, extinsa la scara adultilor 😀
  2. Daca pacientului i-a fost deja instituit tratament cu cortizon, va tine si un regim fara sare, in functie de tipul de cortizon administrat, dar aceasta corectie de sare va fi detaliata de medicul alergolog, care stie exact de cata restrictie e nevoie. Nu uitati, un regim prea restrictiv ne face intotdeauna sa abandonam regimul inainte de vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *