Nu mai este nici un secret faptul ca suntem la o rascruce in ce priveste bolile tiroidei.
Cele 10.000 de cazuri de hipotiroidie raportate de Ministerul Sanatatii in 2002 s-au dublat in cativa ani, dupa ce Guvernul Romaniei a emis o lege prin care toata sarea alimentara trebuie sa fie iodata, lege emisa in opinia naivilor, ca “sa ne protejeze de aparitia gusei”. Sarea neiodata a fost interzisa pe piata.
Astfel, „România are singurul guvern din Uniunea Europeană care obligă poporul să mănânce ce i se spune” (prof. Pavel Chirila).
Veti intalni suficienta literatura care sa minimalizeze si contrazica aceste realitati: ” La nivel mondial (OMS), s-a decis iodarea sării pentru toată populația lumii. Acțiunea a fost preluată și de România, în 1995. Legislația românească stabilește ca nivelul iodului în sare să fie cuprins între 25 mg iod (32,5 mg de iodură de potasiu – KI; sau 42 mg de iodat de potasiu – KIO3) pe kg sare și 40 mg iod (52 mg KI, respectiv 67,2 KIO3) pe kg sare. În alte țări, nivelul de iod din sare este chiar mai mare. Iodul din sare reprezintă în lume între aproximativ 1,5–6 % din cantitatea de sare.”( Viata Medicala nr.37(1339) din 11 sept 2015). Evident, nu ma mira, nu mira pe nimeni ca se incearca linistirea populatiei. E un obicei ca dateaza din decembrie ‘ 89…
La ora actuala, se apreciaza ca numarul pacientilor cu hipo sau hipertiroidie, alaturi de cel al pacientilor diagnosticati cu cancer de tiroida, atinge valoarea de 1 milion de cazuri. Se apreciaza ca aparitia atator cazuri de noduli tiroidieni la barbati, ca sa nu mai pomenim de cresterea ingrijoratoare a cazurilor de carcinoame tiroidiene, ar putea fi direct legate de includerea iodului anorganic inclus in sarea alimentara, un iod care nu este asimilabil de tiroida sanatoasa, drept pentru care aceasta incepe sa lupte impotriva unui element considerat strain, formand autoanticorpi sau direct celule canceroase cu metabolism si ritm de crestere haotic, distrugator.
Distiroidiile vor asocia intotdeauna cresterea frecventei episoadelor alergice, in special a dermatitelor de contact, precum si urticariei cu caracter cronic, slab responsiva la tratamentul cu antihistaminice.
Putem sa ne protejam in 2 moduri, care trebuie sa fie sinergice, simultane:
- Ocoliti alimentele cu sare inclusa, cu o cantitate de sare mare, precum mezelurile ( le mai consuma cineva?), biscuiti si dulciuri din comert( la fel ca si americanii, romanii introduc sare in dulciuri si zahar in carne), chiar si painea din comert;
- Cautati si cumparati sare cu iod organic;
- Pe scurt, fiti atenti la ce mancati si la ce beti, pentru ca ne imbolnavim din 3 cauze, exclusiv: din ceea ce mancam, din ceea ce bem si din ceea ce respiram. Cu ultima cauza e mai greu. Macar la primele doua putem sa ne implicam activ.