Unde să ne consultăm alergologic în Iaşi?

Probabil ca este prima intrebare a omului bolnav, sau care simte ca poate fi alergie ceea ce experimenteaza de zile, luni sau chiar ani buni…

Unde sa ma duc? La cine sa ma duc?

Si incepe saracul pacient sa caute pe net, printre cunostiinte care au fost la un consult alergologic pe undeva, incepe sa culeaga informatii, care de care mai diferite si mai contradictorii, pentru ca  in general, impresiile noastre sunt incarcate de o mare doza de subiectivism. Ma duc la un medic si il gasesc intr-o forma buna, se poarta impecabil cu mine si il recomand unui prieten. Acelasi medic insa, gasit a doua zi incarcat de pacienti, griji personale poate, sau eterna proasta functionare a sistemului informatic, nu se va mai purta la fel de bine cu prietenul meu… si atunci, care dintre pareri este cea adevarata?

Sa spunem ca trebuie facuta o medie ponderata a parerilor pacientilor, in dinamica 😀

Ce pasi respectam atunci cand vrem sa ne facem o programare?

  1. Vreau consult la stat sau in privat? Aflati ca se poate consulta acum “in privat” si cu bilet de trimitere. Este marea confuzie pe care o fac majoritatea pacientilor: ei considera ca spre exemplu in Iasi, doar in “Policlinica mare” si “in spital” ( a se citi Sf. Spiridon) se consulta gratuit. Gresit! Multe, daca nu chiar toate cabinetele particulare au contract cu CAS, deci ofera consultatii gratuite in baza unui bilet de trimitere valid, eliberat pe luna in curs si a cardului de sanatate. Doar ca nu toate cabinetele private asigura un consult de calitate. O locatie impresionanta, panouri mari de avertizare si aparenta transparenta a personalului de la receptie ascund deseori o calitate medie a serviciilor.
  2. Doresc un consult detaliat, centrat pe mine sau vreau doar sa aflu repede diagnosticul? Ei, aici de abia se selecteaza pacientii in functie de medic… pentru ca nu te poti astepta in policlinicile de stat sa fii tratat preferential, sa ti se aloce mult timp, de un medic care are coada de pacienti nerabdatori la usa. Psihologia pacientului care vrea consult repede si degraba, gratuit bineinteles, pentru ca “statul are obligatia sa ofere ingrijiri” e grevata de o mentalitate depasita, de vechil as spune: mentalitatea mult si bine. Which is impossible, by the way. Deci, doriti consult centralizat pe voi, detaliat, amanuntit, spuneti-i cum doriti…? mergeti la medici capabili sa va ofere asemenea consult.
  3. Este important sa detii referinte despre medicii la care mergi sa te consulte, fapt incontestabil.
  4. Suntem insirati toti medicii alergologi, pe site-uri de profil, pe listele de search in google, sau pe panouri publicitare ale diferitelor institutii medicale. Cautati, informati-va din om in om cel mai bine, despre medici si ce va poate oferi fiecare din ei si nu uitati: nu tot ce inseamna “stat” asigura servicii gratuite si nu tot ce inseamna privat iti asigura un serviciu medical de calitate. Imi place sa cred ca fiecare medic isi merita pacientii si viceversa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *