Grea sarcina au si medicii cand au in grija o femeie insarcinata 😀
Nu e o gluma, ci doar un joc de cuvinte, insa luati aminte: nu orice antibiotic (sau alta grupa de medicamente) permis in sarcina este lipsit de efecte adverse, in cazul nostru, de reactii alergice, care uneori chiar pot pune in pericol viata fatului, atat imediat cat si la distanta, prin reactii de tip intarziat, cu instalare intre 1-48 ore de la administrarea antibioticului.
Antibioticele permise in sarcina sunt betalactamicele si cefalosporinele. Ele sunt permise din punct de vedere al teratogenitatii (riscul de a induce avort spontan cu moartea fatului), fata de antibioticele interzise, descrise intr-un articol anterior.
Prima grupa – betalactamicele, au de departe un lung sir de potentiale reactii adverse, mai ales pentru gravidele alergice la determinantii penicilinei: urticarie, angioedem (umflarea fetei, a buzelor, limbii, faringelui, astfel incat pacienta nu mai poate inghiti si respira).
Cum aflam cine este alergic la penicilina?
Un alergolog care sa faca o anamneza amanuntita si un laborator bun care sa faca (la recomandarea alergologului) IgE specifice PPL (Peniciloil Polilizina), dar si Ampiciloil si Amoxiciloil.
Cu rezultatele obtinute de la laborator, gravida se va intoarce pentru tratament si consult individualizat la medicul alergolog, pentru ca nu exista tratamente generice, ci specifice fiecarui pacient in parte.
E bine de stiut: internetul te poate orienta, daca dai peste un articol scris corect, dar nu te poate vindeca 😀
Cele doua grupe au in comun nucleul betalactamic, iar cefalosporinele poseda lanturi laterale care dau alergenicitatea specifica. Cu cat sunt mai diferite aceste lanturi, cu atat cefalosporinele nu se vor asemana, deci una o va putea inlocui pe alta, daca exista alergie manifestata deja la ea. Spre exemplu, cine e alergic la o cefalosporina din generatia I sau II nu va fi neaparat alergic si la una de generatia IV sau V… din nou, fiecare pacient are istoricul lui.
Oricum, intre o penicilina, o aminopenicilina (ampicilina, amoxicilina, amoxi+acid clavulanic, meticilina) si o cefalosporina, mai ales de generatie mare (3, 4, 5, mai rar 6 sau 7), preferam cefalosporinele, pentru ca dau mai rar alergie incrucisata intre ele, daca nu sunt asemanatoare ca structura. Cu alte cuvinte, pentru cefalosporine, avem mai multe alternative.
Sfat pentru gravide: incepeti sa faceti o lista cu toate antibioticele pe care le-ati luat vreodata si, mai ales, daca ati avut reactie alergica imediata la ele, in prima jumatate de ora-1 ora: urticarie (blande mici, ca batute cu urzica, sau mai mari), roseata pielii, mancarime, stare de rau asociata eruptiei, senzatie de lipsa de aer.
Aceste informatii conteaza, ca sa va putem ajuta 😀