Apt sau inapt de muncă în condiţii de pandemie?

Platim astazi indiferenta si lipsa de pregatire a sistemului de management medical romanesc, cu medici care mor.

Chiar azi, 27.04.2020, un medic internist de 62 de ani din Botosani, care facea garzi la Spitalul Mavromati din localitate, a murit prin infectie Covid.

Mai sunt si alti medici, asistenti medicali, care au murit. Nici unul din cei decedati nu ar fi trebuit sa fie primiti in linie de garda sau in consult direct in cabinet. Dar asta o intelegem deplin, de abia dupa ce pierdem oameni.

Sunt oare aceste morti o consecinta pentru faptul ca:

  1. Managerii de spitale nu au consultat medicii de medicina muncii angajati ca sa faca exact acest triaj, al cadrelor medicale care pot si au voie sa lucreze? Ei (medicii de medicina muncii sau MM-istii) sunt responsabili de triajul si avizarea periodica a fiselor de aptitudine pe post. Daca un medic e obez, diabetic si hipertensiv si mai are si peste 60 de ani, nu ii eliberezi fisa de aptitudine ca sa poata lucra in regim de garda sau in linia intai de lupta cu o epidemie virulenta si instiintezi managerul ca nu poate lucra. Simplu.
  2. Unde sunt medicii de medicina muncii, de ce nu se implica sau de ce nu au fost lasati sa se implice si sa faca “triajul de la radacina” a medicilor sau rezidentilor? Si rezidentii, by the way, si ei pot avea boli cronice.

A fost o politica acum cativa ani buni, sa marim peste nevoi numarul medicilor de medicina muncii, sa dam drumul si la competenta de medicina de intreprindere, care peste putina vreme, a fost anulata (nu s-a mai intalnit asa ceva, dar fiind Romania, orice incalcare flagranta legislativa e posibila). Acesti medici de medicina muncii au fost “ceruti la tabla” ca sa puna in legalitate organizatiile de munca, incat nimeni sa nu fie incadrat in alt loc de munca, decat cel care i se potriveste.

Ma intreb, fara sa astept raspuns, ci doar ca sa trezesc vreo constiinta poate, de ce , de la bun inceput, nu au functionat conform legii, fisele de aptitudine, eliberate de MM-isti, cu instiintarea managerilor, incat sa se stie inca din 11 martie 2020, pe liste clare si fara echivoc, care sunt medicii sanatosi, apti de munca si care sunt medicii si asistentele, sau infirmierele bolnave, cadrele medicale cu risc, inapti de munca in conditii de pandemie?

One thought on “Apt sau inapt de muncă în condiţii de pandemie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *