Educatia terapeutica a pacientului cronic, in general, reprezinta o noua abordare a consultului clasic, centrata pe nevoia de cunoastere a pacientului.
Consultul de educatie terapeutica poate fi facut doar de medicii care au absolvit o formatie in acest domeniu, tarile care conduc diplome de formator fiind: Elvetia, Franta si Marea Britanie.
Profilul psihologic al pacientului este punctul de pornire, dar ceea ce urmeaza, consultul, nu va contine elemente de psihoterapie pe care prea multi medici si le aroga in mod nepotrivit, ci va fi un consult motivational: bazat pe motivatiile pacientului de a se cunoaste si de a invata sa se ajute singur. Pacientul alergic reprezinta, ca si pacientul diabetic, o categorie predestinata educatiei terapeutice. De ce? Alergia este o conditie chinuitoare, cu suisuri si coborasuri, la care, daca nu aplicam din timp si cu deplina participare a pacientului, metode de prevenire alergenice, tratamentul medicamentos, chiar cel etiologic – hiposensibilizarea specifica – pot sa nu dea rezultat.
Consultul motivational reprezinta cu siguranta una din cheile succesului in aboradarea pacientilor alergenici, iar Centrul Medical de Educatie Terapeutica din Iasi este locul unde sigur veti beneficia de un astfel de consult modern.