Înţepătura de albină sau de viespe, între teamă şi risc real

Cei care au fost intepati macar o data in viata de albina si au dezvoltat o reactie severa, ramin cu teama de a nu mai fi reintepati, atat ca teama fata de durerea locala, cat si ca frica de a nu face un soc anafilactic.

Cred ca termenul de soc anafilactic e foarte incetatenit intre pacientii cu istoric de intepatura de albina sau viespe. Ramine sa facem putina lumina, sa facem diferenta intre teama de intepatura si riscul real de a dezvolta soc anafilactic.

Riscul real dupa ce ai fost intepat de albina/viespe, se poate aprecia dupa cumularea urmatorilor factori:

  • distanta fata de intepatura precedenta si distanta dintre intepaturile anterioare. Cu cat trece mai mult timp, cu atat scade rsicul de a face o reactie severa, dar, oricum, tineti cont de faptul ca, dupa mai bine de 10 ani de la ultima intepatura, ramine un risc de 30% ca sa dezvolti o reactie severa, amenintatoare de viata, daca esti reintepat
  • numarul de intepaturi – aici nu se mentine dictonul “the more, the merrier”, prin urmare… cititi penultimul paragraf
  • tipul insectei: in Romania predomina viespea (Vespula spp) si albina (Apis meliferra), bondarul (Bombus pennyslvanicus); in partea mediteraneana (sa spunem ca sunteti in vacanta in Grecia ) sunt viespea hornet (“vespea vulpe”) si dolicovespula. Albina poate injecta la o singura intepatura o cantitate mare de venin, in timp ce viespea injecteaza mai putin, dar poate intepa de mai multe ori in acelasi episod… albinele determina mai frecvent soc anafilactic decat viespea.
  • severitatea reactiei anterioare
  • varsta persoanei intepate – copiii fac reactii mai putin severe, insa adultii sunt supusi riscului de soc
  • riscul cardiovascular al persoanei intepate – varstnicii care sunt pe tratamente cu betablocante (medicamente utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale) pot face frecvent soc anafilactic
  • coexistenta altor boli – mastocitoza

Exista analize care se recolteaza atunci, imediat dupa eveniment, care ne arata precis riscul prezent, dar si cel viitor.

Valabil pentru apicultori: Culmea, daca exista un trecut de intepaturi, cu cat sunt mai multe intr-un an, cu atat esti mai protejat de riscul de soc anafilactic, pentru ca, sub 25 intepaturi pe an creste riscul de reactii sistemice, insa, > 200 intepaturi pe an, esti protejat! Ce se intampla intre 25-200 intepaturi/an? Toti apicultorii care au dezvoltat o reactie severa sunt obligati, pentru propria sanatate, sa se adreseze unui serviciu specializat pentru preluare si imunoterapie specifica.

Practic se face ceea ce alergologii numesc ultra rush terapie, adica organismul este obligat sa se imunizeze repede la veninul albinei… sigur ca nu toti pacientii reactioneaza la fel, incat, ca un sfat/rezumat al articolului de fata:

Nu intarziati sa va adresati unui alergolog din zona in care locuiti daca stiti ca ati avut o reactie severa, cu pierderea cunostiintei sau stare de sufocare obiectiva, eventual angioedem (edem al fetei si buzelor), dupa o intepatura de viespe sau albina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *